Free cookie consent management tool by TermsFeed

Olburgen

Rooms Katholieke begraafplaats Olburgen

begraafplaats-Olburgen
De begraafplaats vindt u aan de Olburgseweg 2.

Na de bouw van de huidige kerk in 1869 kon de daarvoor gebruikte schuurkerk worden afgebroken. Op die plek bevindt zich het huidige kerkhof. Het is geen groot kerkhof, maar om meer dan één reden is er sprake van een bijzondere plaats. Het is aan één kant afgeschermd door een monumentale stenen muur en aan de voorzijde door een niet minder monumentaal gietijzeren hekwerk. Beide zijn enige jaren gelden met behulp van de monumentenwacht gerestaureerd.

Centraal op het kerkhof staat een kapel, die enkele jaren geleden door kardinaal Eijk is gewijd ter ere van Dora Visser, Dienaresse Gods. Met het noemen van Dora Visser is tevens de naam gevallen van de bekendste ‘bewoonster’ van het kerkhof. Het graf van deze in 1876 overleden vrouw, die toen in de pastorie woonde, wordt dagelijks bezocht door mensen die komen bidden om vertroosting en genezing. Zo is een bescheiden bedevaartsoord ontstaan. Een verzoek om haar zaligverklaring is in 2014 door het bisdom naar Rome gezonden, waar dit inmiddels in behandeling is genomen. Een ander opvallend graf is dat van pastoor A. Kerkhoff, de biechtvader van Dora Visser en oud-pastoor van Olburgen. Hij heeft haar levens- en lijdensgeschiedenis aan het papier toevertrouwd.

Er is een monumentje opgericht voor de doodgeboren of zeer vroeg overleden kinderen, die niet waren gedoopt en vroeger werden weggemoffeld in een hoek van het kerkhof.

Twee gedenkstenen herinneren aan de overledenen, waarvan de graven in 2007 zijn geruimd. Deze stenen, waarin de namen zijn gegraveerd van deze overledenen, zijn opgericht, omdat men het jammer vond als de herinnering aan die overledenen volledig zou verdwijnen bij het verdwijnen van de graven.

kerkhof
Een klein gedeelte van het kerkhof is ingericht voor het bijzetten van urnen en er is een grasveld ingericht voor het verstrooien van de as.

oorlogsgraf-van-het-GemenebestOm onbekende redenen stortte op 17 september 1944 om 13.25 de brandende ‘de Havilland Mosquito’ FB.Mk.VI LR 366 van het 107 Squadron RAF neer in Rheden. Beide bemanningsleden kwamen om het leven, ze zijn echter op verschillende locaties begraven. De piloot, W/O Arnold Roger Robert Miles Woodhouse, 1332242 ligt begraven op de Algemene begraafplaats in Rheden.

Bezienswaardigheden in Olburgen:

RK-kerk-aan-de-Olburgseweg
RK kerk aan de Olburgseweg 4 te Olburgen.

Kunstwerk dorpsgezicht Olburgen:

Kunstwerk-dorpsgezicht-Olburgen

Dit kunstwerk is een reeks van 6 beelden van de kunstenaar Cor Litjens uit Deesd.
Het bevindt zich rechts naast de Dierenseweg, net buiten de bebouwde kom en op weg naar
de veerpont tussen Olburgen en Dieren.

Ook in de kernen Steenderen, Toldijk, Bronkhorst, Olburgen en Rha staat een deel van
dit beeld. Ieder deel bestaat uit een plaat graniet en op de bovenrand is in brons een
landschap met dorpsgezicht geplaatst. De platen graniet staan in thermisch verzinkte
stalen houders. Deze liggen op een betonnen plaat, verankerd met stalen draadeinden.

Deze beelden zijn gemaakt als afscheid van de gemeente Steenderen. In 2004
werd Steenderen onderdeel van de gemeente Bronckhorst.

Op 28 februari 2015 werd de nieuwe veerpont ‘Steeds Voorwaarts’ in gebruik genomen. Zowel aan de Olburgse kant als aan de Dierense kant is in de veerstoep een gedenktegel van zwart graniet geplaatst.

nieuwe-veerpont-‘Steeds-Voorwaarts’