Free cookie consent management tool by TermsFeed

Hengelo

In Hengelo Gelderland zijn twee begraafplaatsen. De algemene en de Rooms Katholieke.

Bronckhorst heeft 5 gemeentelijke begraafplaatsen. Die vindt u in Hengelo, Steenderen, Zelhem, Vorden en Wichmond. Daarnaast is er een aantal bijzondere begraafplaatsen.

Hengelo,_Overijssel_wapenDe plaats Hengelo (NedersaksischHengel) is de hoofdplaats van de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft ruim 8300 inwoners.

Tot 1 januari 2005 was Hengelo een zelfstandige gemeente (met 8500 inwoners in 2004), maar in het kader van een gemeentelijke herindeling is de gemeente Hengelo gefuseerd met de buurgemeenten Hummelo en KeppelSteenderenVorden en Zelhem tot de gemeente Bronckhorst.

Hengelo staat in de wijde omtrek bekend als het Paardendorp. Dit vanwege de jaarlijkse paardenmarkt (tijdens de dorpskermis in juli) en de vele paardenwedstrijden die gehouden worden rondom het dorp, zoals springconcoursenmen-wedstrijden en toertochten met koetsen.

Hengelo,_kerk2

Kerken

Hengelo telt drie kerken. De Nederlands-hervormde Remigiuskerk aan de Kerkstraat bevat zeer oude muurschilderingen die door kenners als bijzonder worden beschouwd. De rooms-katholieke Sint Willibrorduskerk is gelegen aan de Spalstraat. Verder is er een vrijzinnig-protestantse kerk aan de Banninkstraat.

Bleekhuisje-Hengelo

Bleekhuisje

Het Bleekhuisje uit 1750 is bewaard gebleven. Het gebouwtje herinnert aan de tijd dat mensen uit de wijde omtrek hun was naar Hengelo lieten brengen om daar te bleken. Waarschijnlijk was de Hengelose Bleek zo in trek vanwege de kwaliteit van het water. Linnen was kostbaar en om het wasgoed te beschermen werd het ‘Bleikhuusken’ gebouwd, waar een wachter in zat om een oogje in het zeil te houden.

gemeentehuis bronckhorst

Gemeentehuis

Tegenover sportpark ‘t Elderink is het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst gerealiseerd. Het gebouw is in januari 2010 in gebruik genomen en heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost. Dit gemeentehuis is in 2012 uitgeroepen tot duurzaamste gemeentehuis van Nederland.

landgoed-zelle

Landgoed Zelle

Landgoed Zelle is een landgoed tussen de dorpen Ruurlo en Hengelo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed van ongeveer 350 hectare bestaat uit een buitenplaats, het Huis ’t Zelle met bijgebouwen, historische boerderijen, bos en landbouwgrond. Het historische hart van het landgoed is in 2005 aangewezen als complex historische buitenplaats en geniet sindsdien de status van rijksmonument.

het-grote-paard

Het grote paard

Dit beeld van baksteen en brons, aan de Spalstraat is gemaakt door de kunstenaars Peter Breed, Jean Bremers, Marianne Bremers-Deiman. Dit beeld werd op initiatief van de heer Dick Maalderink door de
plaatselijke bevolking aangeboden aan de gemeente Hengelo Gld. Op 5
juni 1993 is het beeld onthuld.

Gedenkteken-voor-oorlogsslachtoffers

Gedenkteken voor oorlogsslachtoffers

Dit monument staat aan de Raadhuisstraat en is gemaakt door Peter Roovers. In 1951 werd het geplaatst.

Naast de vijf algemene begraafplaatsen zijn er in Bronckhorst een aantal bijzondere begraafplaatsen. De Joodse begraafplaatsen vallen onder het beheer van de gemeente, de overigen niet.

 • Zutphen-Emmerikseweg 96z, Baak
 • Zomerweg 19, Drempt
 • Zelhemseweg 17, Hengelo (Gld)
 • Sint Janssstraat , Keijenborg
 • Eikenlaan 2, Kranenburg
 • Olburgseweg 2, Olburgen
 • Bronkhorsterweg, Steenderen
 • Vierakkersestraatweg, Vierakker
 • Halseweg 60, Halle
 • Zelhemseweg, Hummelo
 • Burgemeester Vrijlandweg 3, Hoog Keppel
 • Kerkstraat 3, Drempt