Free cookie consent management tool by TermsFeed

Oude Begraafplaats Zutphen (Warnsveldseweg)

Oude-begraafplaats

De Oude begraafplaats aan de Warnsveldseweg 105 te Zutphen werd in 1829 aangelegd naar een ontwerp van de Haarlemse landschapsarchitect J.D. Zocher jr.

Op het voormalige kloosterterrein Galileeën ontwierp Zocher in opdracht van het gemeentebestuur van Zutphen in de Engelse landschapsstijl een ruime begraafplaats, omgeven door een gracht. De grond die vrijkwam bij het uitgraven van de gracht, werd gebruikt om het terrein van de begraafplaats op te hogen. De ophoging was noodzakelijk om te voorkomen dat de begraafplaats bij overstroming van de IJssel en de Berkel onder water zou lopen. De ophoging had als bijkomend voordeel dat het terrein licht glooiend gemaakt kon worden, wat het uiterlijk van een landschappelijk park ten goede kwam.

Het oostelijke deel van de begraafplaats werd bestemd voor rooms-katholieken, het was door een gracht afgescheiden van de rest en bereikbaar via een dam. In 1902 werd dit katholieke deel verzelfstandigd tot katholieke begraafplaats. In 1933 en 1941 werd de algemene begraafplaats in westelijke richting uitgebreid. De dam als verbinding tussen de algemene en de katholieke begraafplaats kwam na verloop van tijd te vervallen, maar in 2009 werd de verbinding tussen beide begraafplaatsen hersteld door de aanleg van een brug. Dit bruggetje kreeg van de gemeente de grootse naam Galileeënbrug toebedeeld, naar de naam van het voormalige kloosterterrein.

Het terrein telt talrijke fraaie bomen die deels uit de ontwerpfase stammen: Hollandse linden, beuken, paardenkastanjes, taxussen, eiken en atlasceders.

Poortgebouwen

poortgebouw 1
Houten poortgebouw algemene gedeelte

Zocher zelf of de Zutphense stadsarchitect W. Post ontwierp tevens een houten poortgebouw in neoclassicistische stijl met dorische pilasters. In het rechterdeel van het poortgebouw is een kleine aula ondergebracht. Links van de ingang staat op de gevel: Algemene begraafplaats MDCCCXXIX, rechts: Hij zal ingaan / in vrede / Zij zullen rusten / op hunne slaapsteden / een iegelijk / die in zijne / oprechtheid / gewandeld heeft.


Het poortgebouw werd uit hout opgetrokken, omdat er
volgens de 
Kringenwet van 1814 een vrij schootsveld moest bestaan voor het geschut vanuit Zutphen. In geval van oorlog kon een houten gebouw snel neergehaald worden.

katholieke-gedeelte-begraafplaats Zutphen
katholieke-gedeelte-poortgebouw-2

Het katholieke gedeelte met stenen poortgebouw

In 1902 kreeg het katholieke deel een eigen bakstenen poortgebouw als toegang. Dit gebouw werd in 2008 en 2009 gerestaureerd en tot woning verbouwd.

Rijksmonumenten begraafplaats Zutphen

monument-onthuld-bij-het-graf-van-dertien-burgerslachtoffers

Op de Algemene begraafplaats herinneren drie monumenten aan (slachtoffers van) de Tweede Wereldoorlog.

Bij de allereerste dodenherdenking op 4 mei 1946 werd een monument onthuld bij het graf van dertien burgerslachtoffers van een geallieerd bombardement op 14 oktober 1944. Van tien van hen staan de namen op het monument vermeld, drie zijn er onbekend.

Daarnaast is er een monument ter nagedachtenis van zeven Nederlandse militairen die tussen 10 en 14 mei 1940 bij de inval van het Duitse leger sneuvelden.

monument-ter-nagedachtenis-van-zeven-Nederlandse-militairen-2
monument-ter-nagedachtenis-van-zeven-Nederlandse-militairen

Tot slot is er een grafsteen voor de Nieuw-Zeelandse piloot W.G. Abbott die op 9 september 1944 met zijn vliegtuig door luchtafweergeschut geraakt werd en bij de IJssel neerstortte.

grafsteen-voor-de-Nieuw-Zeelandse-piloot-W.G.-Abbott

Grafmonument geplaatst in Zutphen

Het grafmonument heeft een formaat van 200 x 100 x 100 cm en is volledig van Paradiso graniet. De lettersteen (90 x 80 cm) heeft de vorm van een hart. Het is heel sierlijk dat de lettersteen op een voetstuk staat. De twee illustraties maken dit moment heel persoonlijk. Het liggende gedeelte heeft een uitsparing voor tuin in de vorm van een ovaal. Dit heeft een heel bijzonder effect.