Free cookie consent management tool by TermsFeed

Begraafplaatsen en bezienswaardigheden

Oosterbegraafplaats

Toegang-van-de-Oosterbegraafplaats
Landhuis-De-Voorst

De Oosterbegraafplaats is de tweede gemeentelijke begraafplaats van Zutphen (naast de Algemene begraafplaats aan de Warnsveldseweg). Ze is gelegen aan de Voorsterallee, aan de oostkant van Zutphen, vlak bij landhuis De Voorst.

Crematorium De Omarming

De Oosterbegraafplaats werd aangelegd in 1958; de oorspronkelijke aula stamt uit 1960. Op 12 oktober 2011 werd op het terrein van de begraafplaats het crematorium ‘De Omarming’ in gebruik genomen. De bij het crematorium behorende aula vervult die functie ook voor de begraafplaats

Meer over Zutphen

Zutphen

Het voorname karakter is te danken aan een aantal opvallende grafkelders en monumenten. Links van het hoofdpad staat een obelisk van gepolijst zwart marmer met de wapens van Van Nagell-Schimmelpenninck van der Oije. Daaronder is de zinspreuk van de Schimmelpennincks gebeiteld: Fide et Constantia (Vertrouwen en Volharding). De obelisk bevindt zich aan het hoofdeinde van de kelder, waarin de stoffelijke resten rusten van Seino Anne Karel baron van Nagell en zijn vrouw Margaretha Jacoba barones Schimmelpenninck van der Oije. Baron van Nagell was van 1889 tot 1923 burgemeester van Warnsveld. Hij overleed in 1924. In de grafkelder zijn ook Van Nagells twee jaar eerder gestorven vrouw en twee van hun kinderen bijgezet.

Zutphen-2

Overige kernen

De Hoven (Zutphen), buurtschap en sinds 2015 een onderdeel van de Gemeente Zutphen, circa 3000 inwoners

De-IJsselstroom
Beeld

Bronsbergen, buurtschap ten zuiden van Zutphen op een rivierduinencomplex aan de IJssel

Fort-Bronsbergen

Fort Bronsbergen, Horeca en Wellness

Warken, buurtschap  ten oosten van het dorp Warnsveld

Warkense-molen

Warkense molen

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig zijn in het centrum van Zutphen nog vele sporen te vinden van de middeleeuwse bloeitijd van de stad, zoals van de ommuring: de Drogenapstoren uit 1444, de Bourgonjetoren uit 1457, de Kruittoren van begin 14e eeuw, de Spanjaardspoort (een barbacane-voorpoort van de oude Nieuwstadspoort uit 1537) en diverse waltorens aan de Bornhovestraat en Armenhage (13e eeuw).

Daarnaast zijn er ook nog grote stukken stadsmuur te vinden, waaronder een stuk bij de Drogenapstoren, en een stuk bij de Berkelpoort uit het begin van de 14e eeuw met resten van twee waltorens. Dit alles en de gevels van de vele statige pakhuizen en koopmanshuizen zijn nog steeds te bewonderen. Deze fraaie architectuur vormt het decor voor een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.

Drogenapstoren

Drogenapstoren

Bourgonjetoren

Bourgonjetoren

Kruittoren

Kruittoren

Berkelpoort

Drogenapstoren

modern-kunstwerk-bij-Stokebrand

Kunst op straat, modern kunstwerk bij Stokebrand, staal

Spanjaardspoort

Spanjaardspoort

Walburgiskerk

Walburgiskerk

Monument ter nagedachtenis aan negen politieke gevangen die op de IJsselkade door een Duits vuurpeloton werden geëxecuteerd, 1968, steen

Monument-ter-nagedachtenis-aan-negen-politieke-gevangen
Liggende-vrouw-door-Joop-te-Riele

Liggende vrouw door Joop te Riele, 1979, nabij de Hanzehof in Zutphen, marmer

kunstwerk-door-Marius-van-Beek

Samenspanning van elementen, kunstwerk door Marius van Beek op de Overwelving, graniet en dolomiet.

Beeld-van-onbekende-maker

Beeld van onbekende maker en onbekend jaartal in Warnsveld. Stelt voor: twee bollen waarvan de bovenste bol opengewerkt is waarin een rustende uil zit.

kunstwerk-van-Cor-Litjens

Berglandschap, kunstwerk van Cor Litjens aan de Martinetsingel. 1991, brons/hardsteen