Free cookie consent management tool by TermsFeed

Weekend van de begraafplaats 2019

Begraafplaatsen zijn prachtige plekken om even tot rust te komen. Daarom heten begraafplaatsen u van harte welkom tijdens het jaarlijks Weekend van de Begraafplaats. Tijdens deze Open Dagen vertellen medewerkers bijzondere, intrigerende en dikwijls verrassende verhalen over grafstenen, gebouwen en de begraafplaats zelf.

Elke grafsteen vertelt een levensgeschiedenis

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van de begraafplaats zelf, over het baarhuisje, de grafkapel en de grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een levensgeschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan het grote publiek te worden verteld.

Begraven anno 2019

Op begraafplaatsen is veel meer mogelijk dan u wellicht denkt: de tijd van de vaste regels met koffie en cake ligt ver achter ons. Tijdens het Weekend van de Begraafplaats ervaart u dat veel begraafplaatsen geen afgesloten terreinen achter hoge muren zijn, maar eigentijdse gedenkparken. Hier zijn bezoekers – jong en oud – van harte welkom.

U kunt vragen stellen over allerhande details waar u zich waarschijnlijk niet dagelijks mee bezighoudt. Vragen over soorten graven, de mogelijkheden tijdens een afscheid, asbestemmingen, de kosten, het onderhoud van een graf, gedenktekens en over wat grafrechten inhouden.

Welke begraafplaatsen doen er mee?

Op vrijdag 24 mei start om 14.30 uur het Weekend van de Begraafplaats op verschillende begraafplaatsen in Nederland. Elke provincie organiseert zijn eigen opening. Iedereen is welkom op deze speciale middag waarop het thema ‘En plek vol verhalen’centraal staat. Verhalenvertellers nemen bezoekers mee over de begraafplaats en vertellen spannende, ontroerende en verrassende verhalen over de plek en zijn ‘bewoners’.

Kijk hier voor een begraafplaats bij u in de buurt.