Free cookie consent management tool by TermsFeed

Natuurbegraafplaats Westerwolde

Natuurbegraafplaats Westerwolde

Aan de Alverschotenseweg, vlak bij de A1 tij Assel, iets ten westen van Apeldoorn ligt landgoed Westerwolde. De familie Westerwoudt beheert dit sinds drie generaties. Zij exploiteren er een landgoedcamping en een natuurbegraafplaats die in 1944 als familiebegraafplaats is ontstaan. Rondom een eenvoudige, maar fraaie kapel ligt de natuurlijk aangelegde begraafplaats. Er liggen een heleboel veldkeien met inscripties onder de voornamelijk oude wintereiken.

De muur rond natuurbegraafplaats Westerwolde. Op de achtergrond is de Heilige Geestkapel te zien. Beiden zijn uit dezelfde robuuste stenen opgetrokken.

Geschiedenis natuurbegraafplaats Westerwolde

In 1941 liet de grootvader van de huidige beheerders op zijn landgoed een kerk bouwen. De Heilige Geestkapel werd gebouwd naar het ontwerp van de Apeldoornse architect J.G.A. van Dongen. Eerst waren de rooms-katholieke gelovige grootouders aangewezen op het verder weg gelegen Apeldoorn. Maar zij kregen toestemming om op eigen terrein een kerk te bouwen. Dat werd ook bezocht door omwonenden. Drie jaar later gaf de burgemeester van Apeldoorn toestemming om een begraafplaats aan te leggen voor deze familie. Daartoe werd er een muur gebouwd met dezelfde robuuste stenen als van de kerk. In de rondlopende muur, die het wild op afstand moest houden, zijn regelmatig uitsparingen gemetseld in een kruisvorm. Steunberen met een gemetseld dakje zijn hoger opgemetseld om de muur te ondersteunen.

De altaarsteen met de tekst Lux Perpetua Luceat Eis

De familiegraven op Westerwolde

De familiegraven liggen rondom een centraal geplaatste zandstenen ‘altaarsteen’, waarop aan de acht zijden de Latijnse tekst ‘Lux perpetua luceat eis’ is gehakt. Anders gezegd: ‘moge het eeuwige licht op hen schijnen’. De graven van de familie Westerwoudt zijn sober ingericht. Een keitje met alleen de inscriptie ‘vader’ of een kruisje met alleen een voornaam.

Westerwolde is eerste natuurbegraafplaats 

 

In 1955 werd het terrein opengesteld voor het begraven van niet-familieleden. Daarmee was het de eerste natuurbegraafplaats van Nederland. Jaarlijks vinden er ongeveer vijftig begrafenissen plaats en inmiddels liggen er ruim tweeduizend mensen begraven. Als grafbedekking is er alleen een veldkei met inscriptie toegestaan.

Gerritsen Grafmonumenten heeft een ruime keus in veldkeien. Bel gerust voor een bezoek aan de showtuin. 0575 – 820 988.