Free cookie consent management tool by TermsFeed

Begraafplaats Moscowa in Arnhem

Begraafplaats Moscowa is een plek om overleden dierbaren te herdenken. Maar het is ook een bijzonder mooi park om te wandelen, te mijmeren of uit te rusten op één van de vele bankjes die er staan. Deze begraafplaats was in oktober 2019 te zien in het KRO-NCRV tv programma BinnensteBuiten.

Begraafpark Moscowa

Ieder seizoen is uniek op begraafpark Moscowa. Locatiemanager André Kruijmer vertelde er enthousiast over in het televisieprogramma BinnensteBuiten van 31 oktober 2019. Moscowa is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland. André Kruijmer beheert het begraafpark sinds 2004.

Op oude grafmonumenten zijn vaak mossen te vinden die wel tientallen jaren oud kunnen zijn. Wanneer er een oud monument gerestaureerd gaat worden ziet Kruijmer er op toe dat de mossen voor restauratie worden verwijderd en na restauratie weer worden teruggeplaatst.

Moscowa en duurzaamheid

Moscowa Arnhem kiest er soms bewust voor om een graspad niet te maaien. Zo is het grasklokje weer aanwezig op deze begraafplaats. Het grasklokje is in Nederland een beschermde plant. Er worden op Moscowa geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. De begraafplaats heeft wel 260 verschillende soorten bomen.

Het grasklokje.

Om insecten aan te trekken zijn er veel waardplanten gepoot. Klimop, herfstasters en andere waardplanten zijn nodig om bijen en vlinders te lokken. Daarmee krijg je dan weer heel veel diverse soorten vogels.

Het blad wat in de herfst wordt verzameld gaat onder de bomen, struiken en planten. Zo ontstaat er een mooie dikke humuslaag met de bedoeling om uitdrogen van de plant in de zomer te voorkomen. Hoe dikker de humuslaag, hoe beter het vocht wordt vastgehouden. Bovendien kan de merel er in de winter mooi in wroeten om toch nog wat wormpjes te vinden.

De vlinder op Moscowa

Een deel van het begraafpark is aangelegd in de vorm van een vlinder. De vlinder staat symbool voor het eeuwig leven. We hebben de rups, dat is het leven. De pop is de dood. De vlinder die uit de pop komt, zegt dat het leven verder gaat. Op het ‘vlinder’ gedeelte loopt alles mooi rond en daarmee is er een vriendelijk grafveld gecreëerd.

Dieren op Moscowa Arnhem

Door de diversiteit aan planten komen er ook veel verschillende dieren voor op Moscowa. Er zijn al drie paar groene spechten gesignaleerd. Maar ook de buizerd en uil broedt hier. Niet alleen de boommarter is er te vinden maar ook heel veel eekhoorns met hun wangen vol hazelnoten.