Free cookie consent management tool by TermsFeed

Algemene begraafplaats Doesburg

Algemene-begraafplaats-Doesburg

Algemene begraafplaats Doesburg

Meipoortwal 10, 6981 DD  Doesburg

In 1829 was hier de eerste begrafenis.

Tot 1829 werd in ons land in en rond de kerken begraven.
Daar stamt het woord kerkhof vanaf, een hof rond de kerk.
Het populairst waren de plekken in de kerk, zo dicht mogelijk bij het altaar. Zo dicht mogelijk bij God of bij de reliek van een heilige. Een dergelijk graf was uitsluitend weggelegd voor geestelijken, edelen en rijke burgers. De armen kwamen op het kerkhof te liggen, vaak ook nog in een massagraf.

Het begraven in de kerk bracht overigens onaangenaamheden met zich mee, zeker omdat men het nog niet zo nauw nam met de diepte van de graven.

Lag er weer eens een graf open, omdat er een begrafenis in aantocht kwam, dan kon het onaangenaam ruiken. Dat waren de rijke stinkerds, een uitdrukking die we nog steeds gebruiken.

Op 22 augustus 1827 werd bij Koninklijk Besluit bepaald: plaatsen met meer dan duizend inwoners moeten een begraafplaats buiten de bebouwde kom aanleggen.

De eerste begraafplaatsen leken nog op het interieur van de kerk met een vloer van aaneengesloten zerken, maar dan in de buitenlucht.

Dit is goed te zien op dit oude gedeelte.

15.500 m2.
Ruim 1260 graven.
Ruim 2300 personen.

Meest voorkomende namen:

Meest voorkomende namen op de Algemene Begraafplaats Doesburg

JANSEN (45x),
BESSELINK (24x),
UBBINK (14x),
VERVOORT (13x)

Een graf op een gemeentelijke begraafplaats krijgt u door een ‘recht tot begraven’ te kopen. Men noemt dit een particulier graf. Dit is voor een periode van 20 jaar. Na deze periode kunt u dit recht verlengen met telkens 10 jaar.

Afstand doen van het graf

Wilt u het recht niet verlengen? Dan kunt u ook afstand doen van uw graf. Dit doet u door een afstandsverklaring in te leveren bij de gemeente.

Overschrijven graf

Is de huurder van het graf overleden ? Of wilt u het recht overdoen ? Dan kunt u het graf overschrijven naar een ander. Bij overlijden van een rechthebbende moet dit binnen 6 maanden na het overlijden gebeuren.

Verschillende graven op algemene begraafplaats Doesburg 

  1. particulier graf
  2. algemeen graf
  3. urnengraf

Tot 2003 waren er koopgraven. Nu 20 jaar huren en dan steeds meer 10 jaren verlengen. De meeste graven kennen 3 inlagen.

Op de begraafplaats in Doesburg zijn vele materialen te zien: hardsteen, wit marmer, graniet. Maar ook glas, RVS en hout.

In de jaren 70 gebruikte men veelal dezelfde modellen.

Nu is er een verscheidenheid aan modellen, kleuren, materialen en versieringen.

Stond vroeger God centraal, nu is het vaak de overleden persoon die centraal staat.

  • In het midden van de begraafplaats (links naast het huisje) is een heel veld met Rododendrons. Daar zijn heel veel personen naamloos begraven.
  • Van 2010 tot 2014 waren er zo’n 30 begrafenissen per jaar.
  • Maar in 2015 en 2016 waren er slechts 22 begrafenissen per jaar. Ook in Doesburg neemt het aantal mensen dat kiest voor een begrafenis dus af.

Restauratie grafsteen Doesburg

Gerritsen Grafmonumenten is expert in het restaureren van grafmonumenten.

Meer informatie?

Meer weten over deze begraafplaats of onze diensten?

Grafstenen Doesburg

Grafsteen Doesburg
Grafmonument van gebrand Viscount white graniet met een inwendige inscriptie. Er is prachtige donker groene verf voor de tekst gebruikt.