Free cookie consent management tool by TermsFeed

Welke regels zijn er voor grafstenen?

grafstenen regelsWelke regels zijn er voor grafstenen?

Er zijn regels voor grafstenen op zo goed als alle begraafplaatsen. Die regels zijn te vinden in het reglement van de begraafplaats. Veel van die regels hebben betrekking op het soort grafstenen die zijn toegestaan en waar deze grafstenen aan moeten voldoen. Ook is in de regels de ruiming termijn geregeld. Daarmee ligt vast hoe lang een graf er mag liggen, hoe je die termijn kunt verlengen en wat er op die plaats allemaal is toegestaan.

Algemene graven

Veel begraafplaatsen hebben een afdeling voor algemene graven. Daar bepaalt het beheer wie er in welke volgorde in een dergelijk graf begraven mag worden. Het gaat daarbij om een graf waarbij de daar begraven personen geen familie van elkaar zijn of relatie met elkaar hebben. Een algemeen graf wordt meestal voor een minimum termijn van 10 jaar uitgegeven. Daarna wordt het vaak geruimd.

Eigen graf

Heel anders is de eigendomsverhouding bij een eigen graf. Daar wordt door de rechthebbende van het graf bepaald wie erin begraven mag worden. Meestal gaat het om een graf voor drie personen waarin mensen die familie van elkaar zijn begraven worden. Het kan ook om mensen gaan, die een relatie met elkaar hebben, partners of echtgenoten. Een eigen graf wordt voor minimaal 20 jaar uitgegeven en kan steeds met 10 jaar verlengd worden.

Regels voor Grafstenen

Bij een algemeen graf mag er vrijwel niets, meestal mag er alleen een letterplaat met naam en overlijdensdatum geplaatst worden. Bij een eigen graf is er veel meer mogelijk bij een grafbedekking. Ook hier sturen de regels per vak weer de mogelijkheden aan wat maatvoering, model en materiaal gebruik betreft. Maar de regel is dat men vele male vrijer is in de uiteindelijke keuze.

Heeft u ook een vraag?