Begraafplaats Ellecom
Begraafplaats Ellecom
Zutphensestraatweg 1A te Ellecom.
De meest voorkomende namen op begraafplaats Ellecom zijn:
- Hupkes
- Beumer
- Geerlings
- Wentink
- Jansen
- Verbeek
- van Zadelhoff
- Brouwer
Geschiedenis begraafplaats Ellecom
Sinds 1874 wordt er op deze begraafplaats begraven. Toen er niet meer in en om de kerk van Ellecom begraven mocht worden stelde Graaf Bentinck van Middachten grond ter beschikking. Daarna is er door architect J. Brink Evers een ontwerp gemaakt.
In 1956 is er zowel in de breedte als in de lengte een uitbreiding van de begraafplaats geweest.
Loopt u door het middenpad van de begraafplaats, dan ziet u links en rechts bomen die al 100 jaar oud zijn.
Wanneer u naar de toegangsmuur loopt, ziet u rechts van het grote hek een steen met opschrift: “Anno 1874 is het terrein dezer begraafplaats door Middachten aangeboden en in exploitatie gebracht door eene Commissie bestaande uit de heeren
G.J. Hupkes G. Hupkes
- Brink Evers J.H. Geerlings
Sinds 2011 worden uitsluitend nog grafrechten uitgegeven voor dertig jaar.
Inwoners van Ellecom en de Steeg krijgen een korting wanneer zij een graf kopen. De tarieven staan op de website van de begraafplaats Ellecom.
Begraafplaats Ellecom heeft een bijzondere muur
De bakstenen muur bij de ingang van de begraafplaats loopt trapsgewijs ophoog. Het is gemetseld in kruisverband en afgedekt door ezelsruggen en bovendien voorzien van schitterende knipvoegen. In de muur zit een smeedijzer draaihek met ook nog een kleine toegangspoort. Links van de ingang staat een bakstenen huisje dat vroeger werd gebruikt voor het stallen van de rouwkoets.
Veel hardsteen op begraafplaats Ellecom
Gerritsen Grafmonumenten heeft een ruime keuze in grafmonumenten van hardsteen. Ook eigen ontwerpen kunnen wij prima vormgeven.
Veel symbolen op begraafplaats Ellecom
Het gereedschap van een steenhouwer: steenbeitel en de karakteristieke ronde hamer.
Opengeslagen boek
Het opengeslagen boek duidt op de band van de overledene met de Bijbel, het boek der boeken.
Het Anker
Symbool voor standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het is ook het symbool voor zeelieden. Als christelijk symbool wordt er de band met Christus mee aangegeven.
Duif
De duif zien we veel op grafmonumenten. De algemene betekenis is vrede. Vaak is de duif dan voorzien van palm- of olijftak. De duif verwijst ook naar eenvoud, onschuld en zuiverheid.
In de christelijke traditie is de duif zittend op een grafsteen het symbool van de ziel van de overledene, die krachten verzamelt voor de reis naar de hemel.