Wat is natuursteen
Natuursteen vormt de aardkorst waarop wij met elkaar leven. Het bestaat uit gestold vloeibaar gesteente (magma of lava). Maar het kan ook versteend sediment zijn. Namelijk zand, kalk of klei. Het is een natuurproduct wat al miljoenen jaren oud is. Natuursteen is duurzaam en heeft bovendien een bijzondere uitstraling. Het wordt gewonnen in groeven verspreid over de hele wereld. Hieruit volgt dat er duizenden soorten graniet, marmer, leisteen en kwartsiet zijn. Desondanks heeft alles een unieke kleur en structuur.
Natuursteensoorten
- Graniet
- Marmer
- Leisteen
- Kwartsiet
Graniet
Graniet is een zeer hard gesteende. Het is te herkennen aan de spikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. In de eerste plaatst bestaat graniet uit veldspaat (kristallen) wat zorgt voor de kleur. Aan de andere kant bestaat graniet uit zwarte biotiet en grijze kwartskorrels.
Graniet wordt veel gebruikt voor grafmonumenten omdat het vorstbestendig is. Maar ook voor het interieur is het zeer geschikt. Werkbladen, aanrechtbladen en vensterbanken de mogelijkheden zijn heel divers.
Marmer
Marmer is een metamorfe gesteente. Ze zijn ontstaan door bewegingen in de aardkorst. 80% van alle marmersoorten zijn vorstbestendig. Marmer heeft als kenmerk de attractieve kleurschakeringen en aders. De meest voorkomende kleuren zijn wit en grijs. Maar ook rood en roze is verkrijgbaar. Een hele bekende marmersoort is Carrara. Afkomstig uit de Italiaanse plaats met dezelfde naam. Carrara ligt in Toscane. In de tijd van de Romeinen was dit marmer al populair. Michelangelo is er beroemd mee geworden.
Leisteen
Leisteen is gevormd door kleilagen die zijn versteend. In de groeve worden schollen van de rots gespleten. Daarmee is het dus een steen wat zeer gelaagd is. Leistenen komen vooral in de volgende kleuren voor:
- donkergroen
- donkerbruin
- donkergrijs
- zwart
Kwartsiet
Kwartsiet is ontstaan door de metamorfose (omvorming) van zandsteen en is sterk gelaagd. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijk splijtoppervlak kan variëren. Van ruw tot vrijwel glad. Kwartsiet komt vooral in de volgende kleuren voor:
- crème
- geel
- rood
- donkergrijs