Free cookie consent management tool by TermsFeed

Het mooiste vind ik begraafplaatsen waar bankjes bij de grafstenen staan. Dit nodigt echt uit om de tijd te nemen. In alle rust een dierbare gedenken en ondertussen toch ook genieten van de flora en fauna in het gedenkpark. Want al heb je verdriet, een eekhoorn die vlak langs je voeten snelt om een robuuste boom in te klimmen doet menigeen glimlachen. Maar wat is het toch jammer als een grafsteen is scheef gezakt.

Bodemgesteldheid

Naast de bijzondere landschapsarchitectuur, imposante monumenten en een interessante flora heb ik toch een kanttekening. En dat zijn de vele grafstenen die zijn verzakt. Hoe snel een grafsteen verzakt kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerst de bodemgesteldheid, ten tweede toevallige omstandigheden, ten derde het niet vakkundig plaatsen van de steen. Bovenstaande punten wil ik graag toelichten. De ene bodem is slapper dan de andere en op sommige begraafplaatsen duurt het langer voordat de grond weer voldoende inklinkt dan elders. Het inklinken van de bodem heeft tijd nodig.

Grafdelvers

Een toevallige omstandigheid is bijvoorbeeld dat recent in buurgraven begraven is, waarbij de wanden van het graf een beetje inzakken waardoor grond weg schuift. Dat is soms niet te voorkomen. Ook het dichtmaken van een graf na de begrafenis dient vakkundig te gebeuren. Als men het goed doet, moet de aarde op de kist telkens een beetje aangestampt worden. Hoe beter dit gebeurt, hoe beter en sneller de grond later zal inklinken.

Oorzaken waarom een grafsteen is scheef gezakt

Naast de bovengenoemde items zijn er nog twee kwesties. Allereerst moet u bedenken dat met het begraven van een overledene ongeveer een m3 lucht mee de kist en dus ook de grond in gaat. De kist zakt na verloop van tijd in en de grond klinkt ook langzaam in. Hoe snel of langzaam dat gaat zal afhangen van de grondsoort van de betreffende begraafplaats.

Ondeugende konijnen

Maar de steen kan ook verzakken omdat een konijn een gang of hol onder de steen heeft gegraven. Konijnen komen op begraafplaatsen regelmatig voor.

Vakmanschap is meesterschap

Hoewel er dus veel oorzaken kunnen zijn dat een grafsteen gaat scheef zakken, is het natuurlijk wel belangrijk om als steenhouwer een goede fundering te gebruiken. Gerritsen Grafmonumenten biedt die service ook en geeft  tevens 15 jaar garantie.

Het verzakken van een grafsteen is dus niet altijd te voorkomen, maar te herstellen is het zeker!  Heeft u een grafzerk die niet meer recht staat? Gerritsen Grafmonumenten gaat graag voor u aan het werk. Benieuwd wat het kost om het grafmonument van uw dierbare opnieuw te stellen? Bel of mail ons een foto van de grafsteen voor een geheel vrijblijvende prijsopgave.