Free cookie consent management tool by TermsFeed

Wellicht zag u onderstaand item voorbijkomen in het NOS journaal van zaterdag 2 februari 2019.

Tweede leven voor grafstenen

Grafstenen worden steeds vaker hergebruikt. De uitvaartbranche wil verduurzamen en ook Gerritsen Grafmonumenten werkt hier graag aan mee.

Per jaar worden naar schatting 30.000 nieuwe grafstenen geplaatst, zegt de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen. De grote granietblokken, waar driekwart van de stenen van is gemaakt, komen nu veelal uit China en India. Dat is best belastend voor het milieu. Daarom is recyclen van een grafsteen een prima idee.

De naam kan er worden afgeschuurd. Daarna wordt de steen gepolijst en vervolgens kan er dan een nieuwe inscriptie worden aangebracht.

Een grafsteen polijsten

Momenteel gaat het nog maar om enkele grafstenen per jaar die worden hergebruikt. Maar het is goed om nabestaanden bewust te maken van de mogelijkheid. Het gebeurt nogal eens dat grafstenen na 20 jaar worden geruimd omdat men de grafrechten niet wil of kan verlengen. Daar staat tegenover dat een grafsteen van graniet of hardsteen dan nog lang niet is versleten.

Gerecyclede stenen

Grafstenen die worden hergebruikt zijn niet goedkoper dan een nieuw monument uit India of China. Dat de prijs zelfs nog iets hoger is wordt veroorzaakt door de werkuren die het frezen en polijsten kosten. 12 tot 14 werkuren zijn er al gauw nodig om een grafsteen te kunnen recyclen.

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid en dan is een mooie grafsteen met een iets hogere prijs geen probleem. Ook Gerritsen grafmonumenten hecht waarde aan duurzaam ondernemen daarom bent u voor hergebruik van een grafsteen bij ons aan het juiste adres.

Offerte aanvragen voor duurzame grafsteen?

Wij zijn te bereiken via het contactformulier of op 0575- 820 988.