Het verbindt mensen met een hart voor begraafplaatsen!
Er kunnen vele redenen zijn om hart te hebben voor begraafplaatsen. U voelt zich verbonden met familie en vrienden die daar begraven liggen, u vindt de natuur prachtig en wandelt er graag. U vindt het interessant om graven van bekende personen te bekijken. Vanuit uw historisch bewustzijn weet u dat begraafplaatsen het stenen archief en de spiegel van de samenleving zij, waardoor we nog een connectie hebben met vele generaties voor ons.
U vindt begraafplaatsen mooi, door het materiaal, de versiering, de teksten. U loopt graag over een begraafplaats in de eigen omgeving. En u kunt het ook op vakantie niet laten om zo’n pittoresk kerkhofje te bezoeken, hoe klein het ook is.
Laten we het funerair erfgoed behouden
Maar veel begraafplaatsen worden bedreigd! Ze zijn niet meer economisch in stand te houden, ze worden gesloten en dreigen geruimd te worden. Ergens in dat proces proberen vrijwilligers in samenwerking met Stichting Terebinth en soms de overheid dat te keren en het funerair erfgoed te behouden voor verder verval. En dat is hard nodig, want alles wat we zo kwijt raken, is voorgoed verloren.
Terebinth informeert, stimuleert, adviseert en denkt mee. Zij zetten daarvoor een veelheid aan middelen in, waaronder het kwartaalblad Terebinth, dat met 24 pagina’s full colour bericht over de wereld van de grafcultuur in de breedste zin.
Ook staat Terebinth in heel Nederland enthousiaste mensen bij in hun inspanningen om begraafplaatsen van de ondergang te redden.
Week van de begraafplaats
Terebinth is mede-organisator van de Week van de Begraafplaats. De vijfde Week van de Begraafplaats speelt zich af van 26 mei tot en met 3 juni. Als thema is dit jaar gekozen voor kunst op de begraafplaats.
Heeft u interesse om donateur te worden van Stichting Terebinth en wilt u daarmee helpen om het funeraire erfgoed te behouden voor volgden generaties? Neemt u dan contact op met:
Stichting Terebinth,
Oude Veste 231
2312 XZ Leiden
Het logo van de Stichting in een levenstak staande in een poort. De ontwerpers zijn Huub (1935) en Adelheid (1947) Kortekaas.