Free cookie consent management tool by TermsFeed

Kerst zonder je dierbare

Wanneer je dierbare is overleden, dan is er veel verdriet. Het verdriet is zeker in de eerste periode onmetelijk groot. Rouwen is hard werken. Eigenlijk zou het rouw met au moeten zijn want het is koud en hard. En dan is het ook nog eens de maand december. De feestdagen komen er aan. Wat zijn dan handige tips?

Rouwen in december

Rouwen doe je niet volgens een protocol of stappenplan. Voor iedereen is rouwen anders. Niets is raar of gek. Doe vooral de dingen waar u een goed gevoel bij heeft. De ene persoon zal graag kerst met de hele familie vieren termijn een ander het liefst alleen thuis is. Doe vooral wat goed voelt!

Overleg met uw naasten hoe zij de feestdagen zonder uw dierbare zien. Door er samen open en eerlijk over te praten kan er zomaar een geheel nieuwe invulling van de feestdagen ontstaan.

Tijdens kerst naar de begraafplaats

Voor velen is het fijn om juist met kerst een bezoek aan de begraafplaats te brengen. Een bloemstuk op het grafmonument neerleggen of een kaarsje branden bij de grafsteen. Doe waar u zich prettig bij voelt.

Feestdagen en rouw

Rouw is onvoorstelbaar en niet te sturen. Mogelijk bent u blij dat u de feestdagen met familie of goede vrienden kunt vieren. Toch kan het zomaar gebeuren dat u opeens in tranen bent. Schaam u daar niet voor!

Rouwen kost veel energie. De maand december kost iedereen veel energie. Donkere dagen en er moet veel worden geregeld. Komt daar ook nog eens de zware taak van het rouwen bij, dan is het topsport. Wees daarom extra aardig voor uzelf. Zorg voor voldoende nachtrust, eet gezond en maak iedere dag een wandeling.