Free cookie consent management tool by TermsFeed

Het bijzondere graf van Marius Bogaardt

Op de Algemene begraafplaats in Brummen is het unieke graf van Marius Bogaardt. Helaas is dit graf, wat een monument is, erg vervallen.

Marius Bogaardt werd geboren in Soerabaja in het toenmalige Nederlands-Indië. Zijn vader werkte daar als planter.

In 1877 keerde het hele gezin terug naar Den Haag. Vrij snel daarna kocht de familie Kasteel Engelenburg in Brummen. Hier werden dan de zomermaanden doorgebracht.

Op 23 september 1880 sloeg het noodlot toe. De 13 jarige Marius werd in de Hofstad van school gehaald door een man in een huurkoets. Het bleek een ontvoering en de dader vroeg 75.000 gulden losgeld. Helaas had de dader geen geduld om op het geld te wachten, want de volgende dag werd Marius dood gevonden in de Haagse duinen. Hij bleek vermoord. De dader, Willem de Jongh (toen 24 jaar) heeft daarna 25 jaar gevangenisstraf gekregen.

Een uniek grafmonument in Brummen

Marius Bogaardt is vanuit de stad Den Haag herbegraven in het dorp Brummen. Midden op de algemene begraafplaats aan de Prinses Irenelaan ligt zijn vervallen graf en dat van meer familieleden. Vanuit kasteel Engelenburg, aan de Eerbeekseweg, is het zo’n twintig minuten lopen.

Het monumentale graf valt direct op, want het is het enige graf op deze begraafplaats met een dak er boven. Jammer genoeg staat het dak op instorten en is de gegraveerde tekst amper te lezen. Een aantal inwoners van Brummen wil dit prachtige monument gaan restaureren. Hopelijk gaat dat lukken en blijft dit originele graf voor de toekomst bewaard.