Grotere kans op verstoorde rouw
Deskundigen op het gebied van rouwverwerking verwachten dat er door corona meer nabestaanden last krijgen van verstoorde rouwklachten. Afscheid nemen in kleine kring, waarbij men een keuze moet maken wie er wel en niet bij de uitvaart mogen zijn kan schuldgevoelens oproepen. Maar ook zijn er mensen die vanwege angst voor besmetting niet naar de begrafenis of crematie durven te komen.
De afgelopen jaren kampte 10 procent van de nabestaanden met verstoorde rouwklachten, zoals boosheid of eenzaamheid. Wanneer er sprake is van een traumatische gebeurtenis als vermissing, moord of een verkeersongeval is dat percentage 50 procent.
Verstoorde rouw door corona
Wetenschappers vermoeden dat het percentage door corona ergens tussen de 10 en 50 procent uitkomt. Mensen ervaren bijvoorbeeld een gebrek aan sociale steun omdat een normale uitvaart niet mogelijk is.
Bloemen of een kaartje
Het is heel belangrijk om samen met de uitvaartverzorger te kijken naar wat er nog wel kan. Zo kan het voor nabestaanden heel prettig zijn om de overledene thuis op te baren. En het ontvangen van kaarten, bloemen en telefoontjes wordt door nabestaanden ook als heel helpend ervaren.
Behoefte aan rouwbegeleiding?
Neem contact op met Erna Bosch van Uit De Mist. Praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding.