Free cookie consent management tool by TermsFeed

Komt er wel eens iemand voor zijn eigen grafmonument? Ja, dat gebeurt zeker drie tot vier keer per jaar. En ik heb het idee dat het de laatste jaren steeds vaker gebeurt. En waarom ook niet, want ooit komt er voor ons allemaal een einde aan dit aardse bestaan. Eén van de weinige zekerheden die we in het leven hebben.

Het was een regenachtige zaterdagmiddag, een half uur voor sluitingstijd toen mevrouw Wolters de rolstoel van haar echtgenoot de showroom binnen duwde. Meneer zag er bleek en ernstig vermagerd uit. Uit het verhaal wat beiden vertelden bleek inderdaad dat het voor meneer nog een kwestie van enkele weken zou zijn.

Uitvaart vooraf regelen

Afgelopen dagen hadden meneer en mevrouw al veel zaken ten aanzien van de uitvaart kunnen regelen. Nu werd het tijd om samen een grafsteen te gaan uitzoeken. Geen standaard strak gepolijste steen, maar iets unieks, iets aparts, dat was hun idee. Na een rondje langs de bijna 100 modellen in showroom en -tuin koos het echtpaar unaniem voor twee geel-bruine basaltzuilen met een gepolijst vlak voor de tekst. Ieder een eigen zuil en op het tekstvlak alleen namen en datums. Heel simpel en eenvoudig. Ik maakte met de computer enkele lay-outs zodat ze het weekend nog eens rustig naar de verschillende lettertypen zouden kunnen kijken.

Je eigen grafsteen uitzoeken

Maar helaas verliep het weekend voor dit stel heel anders. ‘s Maandags was het mevrouw Wolters die mij zelf opbelde om te vertellen dat haar man vier uren na het bezoek aan de showroom toch nog vrij plotseling was overleden. Hij raakte bewusteloos en een inwendige bloeding maakte een einde aan zijn leven. Ik was werkelijk sprakeloos door dit bericht. Maar wat ontzettend fijn om te horen dat meneer en mevrouw het bezoek aan ons bedrijf als zeer prettig hadden ervaren. De tijd die ik voor ze had genomen en de informatie die ik had vertrekt. ‘Ik ben dankbaar, dat Wim en ik nog net op tijd waren om samen een unieke grafsteen uit te zoeken’ vertelt mevrouw Wolters mij door haar tranen heen. Ook ik moet even slikken voordat ik mevrouw heel veel sterkte kan wensen.

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd. 

Voorbeelden van Basaltzuilen:

Twee slanke geel-bruine stenen met een antracietkleurige baan in het midden. Een hoge zuil met aan de bovenzijde traptreden waar twee bronzen beeldjes op zitten. Drie hoge stenen die we Basaltzuilen noemen