Free cookie consent management tool by TermsFeed

Allerzielen op begraafplaatsen

Er zijn heel wat mensen die in de komende week het grafmonument van hun dierbare gaan schoonmaken. Want zoals ieder jaar is het op 2 november Allerzielen. Het is van oudsher een Katholiek gebeuren, maar ook algemene begraafplaatsen organiseren tegenwoordig activiteiten rondom 2 november.

Geschiedenis van Allerzielen

Het gebruik schijnt ontstaan te zijn in het benedictijner klooster van Cluny in Frankrijk, aan het eind van de tiende eeuw. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen.

Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiem (katholieke mis) voor de overledene opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. In veel parochies is het gebruikelijk dat als er een parochiaan uit de kerk wordt begraven er een kruisje wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen.

Nieuwe ontwikkelingen rondom 2 november

De laatste 20 jaar zijn er steeds meer begraafplaatsen die bijeenkomsten organiseren. Alle gezindten zijn dan welkom. Dat is dan vaak in de avonduren als feest van het licht. Fakkels als verlichting langs het pad en stemmige muziek op de achtergrond. Veelal worden er gedichten voorgedragen. Kunstenaars en ritueelbegeleiders kunnen deze bijeenkomsten extra sfeer geven.

De laatste jaren is de viering van Halloween sterk in opmars. Dit festijn is op 31 oktober, dus de avond vóór Allerheiligen. Oorspronkelijk is het een Keltisch feest. Voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden met dit feest hun oudejaarsdag. Want op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter en daarmee het nieuwe jaar.

Allerzielen kent rituelen

Velen zijn in de week voor Allerzielen druk bezig om de graven met een sopje schoon te maken. Maar eerst moet men dan vaak nog wat bladeren verwijderen, want het is immers volop herfst. Op menig grafmonument staat een bos bloemen. Vaak zijn dat chrysanten. Met het plaatsen van kaarsjes is Allerzielen een dag om stil te staan bij de mensen die van ons zijn heengegaan.